Pensioen is het inkomen voor u en uw partner dat u opbouwt voor de periode na uw werkzame leven, vaak 65 of 67 jaar, en de voorzieningen voor uw nabestaanden voor het geval u voor uw pensioendatum komt te overlijden.

Pensioen bouwt u op als werknemer. Uw werkgever neemt u verplicht of vrijwillig op in de pensioenregeling. Hierdoor bouwt u een voorziening op voor later, maar hoe hoog is die voorziening? In veel gevallen weet een werknemer niet of niet goed genoeg welk pensioen hij/zij opbouwt. Dit kan voor vervelende verrassingen zorgen als de pensioenleeftijd in aantocht is. Het is immers allang niet meer zo dat iedereen 70% van zijn laatst verdiende loon aan pensioen zal ontvangen, sterker nog, dit is nog maar voor een klein aantal werknemers het geval. In alle andere gevallen zult u het dus met minder moeten doen. Met hoeveel minder en hoe u daar iets aan kunt doen, dat brengen wij graag voor u in kaart.

Pensioen voor DGA

Als Directeur Groot Aandeelhouder, bent u ook een werknemer van uw eigen BV. Dit geeft u de mogelijkheid om uzelf een pensioenregeling toe te kennen. Dit kan een goede oplossing bieden om voor uw nabestaanden een goede voorziening te treffen en zelf een adequaat pensioen op te bouwen, bovendien kan het toekennen van een pensioen fiscaal zeer interessant zijn. Wij adviseren u hier graag over.

Aanvullend pensioen

Naast de AOW en het pensioen via uw werkgever kunt ook zelf ook nog oudedagsvoorzieningen treffen. Hierbij kunt u denken aan sparen, een beleggingsrekening of een lijfrenteverzekering. Alle aanvullende voorzieningen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste oplossing.

Advies

Een goed inzicht en advies over uw pensioensituatie mag dan ook niet ontbreken in elk goed financieel plan. Samen met u brengen wij uw persoonlijke situatie in kaart inclusief uw huidige pensioen en pensioen(en) bij vorige werkgever(s). Zo kunt u direct zien wat uw pensioensituatie is bij het bereiken van de pensioenleeftijd en wat er geregeld is bij overlijden voor de pensioendatum.  

Een deskundig pensioenadvies van BorghHave is de basis voor een onbezorgde oude dag.