Een overlijdensrisicoverzekering, vaak ook wel risicoverzekering of levensverzekering genoemd, is een verzekering dat een kapitaal uitkeert op het moment dat de verzekerde voor de einddatum van de verzekering komt te overlijden.

Doel verzekering

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten om bijvoorbeeld om de achterblijvende partner in staat te stellen om de hypotheek af te kunnen lossen of te kunnen stoppen met werken om de kinderen op te voeden. Ook kan een ondernemer een overlijdensrisicoverzekering afsluiten, waarbij zijn/haar zakenpartner de begunstigde is. Zo kan voor de achterblijvende zakenpartner een voorziening worden getroffen om het aandeel in de onderneming van de nabestaanden te kopen en de onderneming voort te zetten. Een overlijdensrisicoverzekering die wordt afgesloten om de kosten van een uitvaart te dekken noemt men een uitvaartverzekering.

Vormen

Een overlijdensrisicoverzekering kan in verschillende vormen worden gesloten. U kunt een vast of dalend kapitaal verzekeren voor een tijdelijke of levenslange duur. 

Acceptatie

Afhankelijk van het te verzekeren kapitaal zullen bij aanvraag gezondheidsvragen moeten worden beantwoord of zal er een (huisartsen-)keuring moeten plaatsvinden. Indien de medisch adviseur van de verzekeraar hier aanleiding voor ziet kan hij adviseren de premie te verhogen of bepaalde oorzaken van overlijden uit te sluiten.

Advies

Ook voor het op het oog een eenvoudige overlijdensrisicoverzekering is het noodzakelijk dat u zich deskundig laat adviseren. Wij adviseren u niet alleen over het beste product tegen de laagst mogelijke premie, ook zullen wij de fiscale aspecten bekijken, zodat uw nabestaanden niet voor verrassingen komen te staan.