Hypotheek bij Nieuwbouw
Hypotheek voor een nieuwbouwwoning
Als u een nieuwbouwwoning koopt, is er een grote kans dat het huis nog gebouwd moet gaan worden. Daarom verschilt het kopen van een nieuwbouwhuis van een bestaande woning. Je betaalt als het ware steeds wanneer er een deel van het huis wordt opgeleverd. Daarom moet u bij een hypotheek voor nieuwbouw rekening houden met andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor bestaande bouw.
Een nieuwbouwwoning koopt u meestal vrij op naam. Dat betekent dat u geen kosten voor de overdracht betaalt. Wanneer u een hypotheek afsluit voor een nieuwbouwwoning zijn er een aantal hypotheekvoorwaarden die erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld hoe lang de offerte geldig is, of u meerwerk kunt meefinancieren en de hoogte van de vergoeding op het bouwdepot.
Koop-aannemingsovereenkomst
Als u een bestaande woning koopt, maakt u de koop definitief met een koopakte. Bij een nieuwbouwwoning kopen krijgt u in plaats daarvan te maken met een koop-aannemingsovereenkomst. Die stelt de aannemer voor u op. Hiermee geef je de aannemer opdracht om uw woning (verder) te gaan bouwen. Nu gaat het echt beginnen.
Kosten bij nieuwbouw
Er wordt wel gezegd dat nieuwbouw goedkoper is dan bestaande bouw. Dat is niet helemaal waar. Het klopt dat u bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting, leveringskosten of makelaars- en taxatiekosten hoeft te betalen. Maar er zijn andere kosten die u juist wel betaalt. Hieronder een korte uitleg.
Bouwrente
Voordat u de woning koopt, heeft de aannemer doorgaans al een aantal investeringen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het kopen en bouwrijp maken van de grond. Misschien is hij zelfs al gedeeltelijk begonnen met bouwen. Omdat de aannemer geld heeft voorgefinancierd en de rentevergoeding daarover misloopt, kan hij u ter compensatie om een bedrag vragen. Dit noemen we ‘bouwrente’.
Bouwdepot
Na het afsluiten van de hypotheek, wordt het hypotheekbedrag vervolgens gestort op een speciale rekening, waaruit de aannemer betaald wordt: het bouwdepot. Over dit bedrag ontvangt u een rentevergoeding. Tegelijkertijd start u met het betalen van rente en aflossing over de hypotheek.
Renteverlies tijdens de bouw
Dankzij de rentevergoeding die u krijgt voor uw bouwdepot, betaalt u per saldo in het begin weinig rente. Naarmate de bouw vordert, wordt het bouwdepot steeds kleiner en ontvangt u dus minder vergoeding. Dus het bedrag dat u maandelijks betaalt, loopt op. Het verschil tussen deze twee bedragen noemen we ‘renteverlies tijdens bouw’.
Maak een afspraak
Bent u benieuwd naar de financieringsmogelijkheden voor een nieuwbouwwoning? Wij helpen u graag verder.