Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van uw hypotheek is niet meer en niet minder dan het geheel opnieuw afsluiten van een hypothecaire financiering.  Door uw hypotheek over te sluiten, kunt u profiteren van zekerheid over de maandlasten en mogelijk krijgt u er ook lagere rentelasten door. Een goede reden dus om het te overwegen!

Wanneer hypotheek oversluiten?

Uw hypotheek oversluiten is niet zomaar iets wat u doet. U kiest ervoor omdat u een duidelijk voordeel wenst te behalen.
In de volgende situaties kan het interssant zijn om uw hypotheek over te sluiten:

 • Als u uw hypotheek hebt afgesloten in een periode waarin de rentes hoger waren dan dat ze op dit moment zijn;
 • Als u een beleggings- of levenhypotheek hebt. In dat geval kan het vaak gunstig zijn om naar een ander type hypotheek over te stappen;
 • Als u een hoger bedrag wilt lenen aan hypotheek en daar (door hogere woningwaarde en voldoende inkomen) mogelijkheden toe hebt;
 • Als u uw bestaande woning gaat verhuren en daarvoor een verhuurhypotheek nodig hebt.

Stappenplan hypotheek oversluiten

 1. Oriënteer u op uw mogelijkheden.
  a. Vergelijk de huidige marktrente met uw rente;
  b. Zoek uit hoe lang uw rentevaste periode nog duurt;
  c. Vraag bij uw huidige hypotheekverstrekker op hoeveel de overstapboete zou bedragen.
 2. Ga in gesprek met uw hypotheekadviseur. Wij kijken uitgebreid naar uw persoonlijke en financiële situatie. Op basis daarvan geeft de hypotheekadviseur u deskundig en eerlijk advies of oversluiten voor u verstandig is en welke hypotheek voor u passend is.
 3. Renteaanbod en documenten. Uw hypotheekadviseur vraagt een renteaanbod op bij een hypotheekaanbieder die u een passende hypotheek kan bieden. Uw adviseur zal u precies vertellen welke documenten aangeleverd moeten worden. Ook verzorgt uw adviseur de taxatie (indien nodig). Zo wordt alles voor u in gang gezet. 
 4. Aanbod akkoord? Onderteken de offerte. Zijn alle documenten door de geldverstrekker akkoord bevonden? Gefeliciteerd! U ontvangt van de geldverstrekker een bindende offerte. Deze ondertekend u om alles in gang te zetten.
 5. Naar de notaris. Daarna is het langverwachte moment daar: U zet uw handtekening onder de hypotheekakte bij de notaris. Alles is rond. Vanaf nu geldt uw nieuwe hypotheek.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Financieel Adviseur Gert Jan helpt u graag verder.