Hypotheek voor de starter

Hypotheek voor de starter

Met een krappe huizenmarkt en een hogere hypotheekrente lijkt een huis kopen bijna een onmogelijke opgave. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt!

Een huis kopen als starter is spannend, maar vooral ook heel leuk. Voordat je op zoek gaat naar je eerste woning zijn er een hoop zaken om over na te denken. Wil jij een koopwoning of ga je liever op zoek naar een huurhuis? En als je besluit te kopen, kies je dan voor een huis of een appartement? Voor bestaande bouw of nieuwbouw?
Om gericht te kunnen zoeken naar een koopwoning is belangrijk wat je mogelijkheden zijn voor een hypotheek. Hier helpen wij jou graag bij.

hypotheek-voor-starters

Starterslening

Met een Starterslening kun je vaak nét dat beetje extra lenen om toch een huis te kunnen kopen. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing, en dus houd je je maandlasten betaalbaar. De gemeente of een lokale woningbouwvereniging biedt samen met SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) Startersleningen aan. Iedere gemeente hanteert hierin zijn eigen specifieke voorwaarden.
De hoogte van de Starterslening wordt bepaald aan de hand van je inkomen en de prijs van de woning. Na drie jaar wordt er een inkomenstoets gedaan om te bepalen of de starterslening dan wel
op jou inkomen past. Als dat zo is zal je over de starterslening rente en aflossing gaan betalen.

Schenken

De huizenprijzen zijn hoog en je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Er is dus veel
spaargeld nodig, denk aan de bijkomende kosten om in de huidige markt een huis te kunnen kopen.
Hulp van (groot)ouders of andere relaties is dus meer dan welkom.

Familiehypotheek

In principe is een familiehypotheek niets anders dan een reguliere lening. Alleen leen je in dit geval
het geld niet bij een bank, maar neem je een lening bij familie. Dat kunnen je ouders zijn, maar dat hoeft niet. Ook bij je grootouders of je oom kun je een familiehypotheek afsluiten.
Net als bij andere hypotheekvormen maak je afspraken over de voorwaarden voor de lening, het rentepercentage, de rentevaste periode, de looptijd en het bedrag dat je leent. Die voorwaarden leg je zwart op wit vast.

Na het afsluiten van de familiehypotheek betaal je er maandelijks rente en aflossing voor. De rente moet marktconform zijn, het is niet mogelijk om de familiehypotheek rentevrij te verstrekken.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een woning aankoopt van maximaal €510.000 kan je in aanmerking komen voor de eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting. Je zal verder moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je koopt een woning.
  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling. (Het is geen probleem als je eerder een huis hebt gekocht; als je maar niet eerder vrijstelling voor overdrachtsbelasting hebt aangevraagd.)
  • Je gaat zelf in de woning wonen

De vrijstelling geldt dus als je tussen de 18 en 35 jaar bent. Maar wat nu als één van jullie 35 of ouder is en de ander wel binnen de leeftijdscategorie valt? In dat geval heeft alleen degene die aan de leeftijdseisen voldoet, recht op de vrijstelling.

In 2024 zal de eenmalige vrijstelling overdrachtsbelasting worden verruimd. De woningwaarde grens gaat van €440.000 naar €510.000.

Meetekenen ouders

Is je inkomen nu nog niet genoeg om je gewenste hypotheek rond te krijgen? Je ouders kunnen je mogelijk helpen bij het kopen van een eigen woning door het meetekenen voor jouw hypotheek.
Als je ouders meetekenen voor de hypotheek, zijn zij voor de hele hypotheek aansprakelijk. Je bent zelf als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Maar je ouders kunnen ook aangesproken worden voor alle verplichtingen van de hypotheek als jij hier niet meer aan voldoet.

Volgende spelregels zijn van toepassing voor meetekenen ouders:

  • Is je inkomen nog niet hoog genoeg voor je droomhuis? Als jij nu 75% van de lasten zelf kunt dragen, mogen je ouders je over de finish helpen.
  • Je hebt dan nog 10 jaar de tijd om te groeien naar een inkomen waarmee je de hypotheek zelf kunt dragen. Er zal aantoonbaar perspectief in het inkomen moeten zijn
  • Geldig voor een hypotheek zonder NHG.

Er zijn voor starters voldoende mogelijkheden om een woning aan te kopen. Onze ervaring is dat hypotheekadvies vooral een kwestie is van maatwerk. Wij helpen je hier graag verder mee.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Financieel Adviseur Ruud helpt u graag verder.