hypotheekvormen-borghhave

Hypotheekvormen

Welke hypotheekvormen zijn er?

Hierbij geven wij u een overzicht van de belangrijkste hypotheekvormen:

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u elke maand een vast bedrag. Deze bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Aan het begin betaalt u vooral veel rente en lost u weinig af. Gedurende de looptijd neemt het rentebedrag af en gaat u meer aflossen.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd periodiek een vast bedrag afgelost. Bij een looptijd van 30 jaar (360 maanden) van een lineaire hypotheek moet per maand 1/360e deel worden afgelost. Een gevolg hiervan is, is dat de rente en daarmee de fiscale aftrek jaarlijks minder worden.

Aflossingsvrije hypotheek
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u enkel rente betaalt. U bent niet verplicht om maandelijks af te lossen. Aflossen doet u aan het einde van de looptijd, of eerder als u dat wenst. Een nieuw afgesloten aflossingsvrije hypotheek heeft geen recht meer op renteaftrek. Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft die vóór 1 januari 2013 is afgesloten heeft u recht op hypotheekrenteaftrek

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een effectendepot. De lening wordt aan het einde van de looptijd afgelost met de opgebouwde waarde uit het depot. De beleggingshypotheek wordt gekenmerkt door de mogelijkheid van hoge rendementen, gecombineerd met de rente aftrek.

Bankspaarhypotheek

Met een bankspaarhypotheek spaart of belegt u voor de aflossing van de hypotheek. Het grootste verschil met een leven- of beleggingshypotheek is dat het sparen niet gebeurt via een afgesloten verzekering, maar via een gekoppelde bankrekening: de zogenaamde Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of het Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW).

Overwaarde Hypotheek

Met een Overwaarde Hypotheek gebruikt u het geld van de overwaarde op uw huis. Handig als u uw (klein)kinderen wilt helpen, uw huis wilt verbouwen zodat u er langer zelfstandig kunt wonen of uw pensioen wilt aanvullen. De Overwaarde Hypotheek kunt u afsluiten naast uw (eventuele) bestaande hypotheek, waar die ook loopt.

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Financieel Adviseur Gert Jan helpt u graag verder.