Hypotheken zijn in vele vormen te krijgen.

Hierbij een overzicht van de belangrijkste hypotheekvormen met een uitgebreide uitleg over de werking van die hypotheekvorm en de voor- en nadelen.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt alleen rente betaald en geen aflossing. Het gevolg hiervan is, is dat de rente en daarmee de fiscale aftrek jaarlijks gelijk blijft. De aflossing van de hypotheek gebeurt aan het einde van de looptijd door de verkoop van de woning of met gespaard kapitaal uit een verzekering of belegging.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt gedurende de looptijd periodiek een vast bedrag afgelost. Bij een looptijd van 30 jaar (360 maanden) van een lineaire hypotheek moet per maand 1/360e deel worden afgelost. Een gevolg hiervan is, is dat de rente en daarmee de fiscale aftrek jaarlijks minder worden.

Leven hypotheek

Een levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering (kapitaalverzekering). De hypotheek wordt aan het einde van de looptijd of bij eerder overlijden van de verzekerde(n) afgelost met de uitkering uit de levensverzekering.

Spaarhypotheek

Een spaarhypotheek is een alternatief voor een levenhypotheek. De spaarhypotheek dankt zijn populariteit aan het feit dat de onzekerheid rond de hoogte van de uitkering is weggenomen: het verzekerd bedrag is bij de spaarhypotheek altijd gelijk aan de hypotheekschuld. Het gehele bedrag wordt gegarandeerd.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een combinatie van een Aflossingsvrije hypotheek en een effectendepot. De lening wordt aan het einde van de looptijd afgelost met de opgebouwde waarde uit het depot. De Beleggingshypotheek wordt gekenmerkt door de mogelijkheid van hoge rendementen, gecombineerd met de rente aftrek.

Bankspaarhypotheek

Met een bankspaarhypotheek spaart of belegt u voor de aflossing van de hypotheek. Het grootste verschil met een leven- of beleggingshypotheek is dat het sparen niet gebeurt via een afgesloten verzekering, maar via een gekoppelde bankrekening: de zogenaamde Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of het Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW).

Effectenhypotheek

Bij de effectenhypotheek lost u de lening niet af en betaalt u alleen rente. Daarnaast wordt eenmalig een bedrag in een beleggingsfonds gestort. Bij veel geldverstrekkers mag u uw eigen beleggingsportefeuille inbrengen. Door middel van deze rechtstreekse belegging bouwt u een kapitaal op. Met dit kapitaal lost u aan het einde van de looptijd de hypotheek af.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd - bij gelijkblijvende rente - een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit) betaald. Zo betaalt u met de annuïteitenhypotheek steeds hetzelfde bruto bedrag.

Hybride hypotheek

De hybride hypotheek combineert de voordelen van de Spaarhypotheek en de Beleggingshypotheek. Daarom wordt ze ook wel de spaar/beleggingshypotheek genoemd. U lost de lening gedurende de looptijd niet af. Naast hypotheekrente betaalt u een premie voor een gemengde verzekering en een inleg voor beleggingen.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek is de meest flexibele hypotheekvorm die er bestaat. Een krediethypotheek is afgeleid van de aflossingsvrije hypotheek en is een alternatief voor consumptief lenen. U heeft eigenlijk een doorlopend krediet met uw huis als onderpand.

Een deskundig hypotheekadvies kan u veel geld besparen. Laat u daarom adviseren door één van onze erkende hypotheekadviseurs.

Overwaarde Hypotheek

Met een Overwaarde Hypotheek gebruikt u het geld van de overwaarde op uw huis. Handig als u uw (klein)kinderen wilt helpen, uw huis wilt verbouwen zodat u er langer zelfstandig kunt wonen of uw pensioen wilt aanvullen. De Overwaarde Hypotheek kunt u afsluiten naast uw (eventuele) bestaande hypotheek, waar die ook loopt. 

Duurzaam Wonen Hypotheek

Met een Duurzaam Wonen Hypotheek kunt u uw woning duurzaam verbouwen. Denkt u hierbij aan het investeren in zonnepanelen, isolatie of andere verduurzamende maatregelen. Hierdoor kunt u genieten van meer wooncomfort met aantrekkelijke voorwaarden en rente.